Az MTA Információtechnológiai Alapítvány egy non-profit szervezet, melyet a Magyar Tudományos Akadémia megbízásából a KFKI Számítástechnikai Rt. alapított 1992-ben.

Az alapítványt az Alapító Testület felügyeli. A testület tagjai az MTA, MTA SZTAKI, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a KFKI Számítástechnikai Rt. képviseloi.

Az alapítvány tanácsadói tevékenységét az alapítvány igazgatója irányítja, aki szélesköru gyakorlattal és elismertséggel rendelkezo informatikai szakembereket alkalmaz.

 

Az alapítvány célja elosegíteni a információtechnológiai hazai fejlodését, a szélesköru alkalmazásba vételt és igazodását az európai követelményekhez. Az elsodleges célon belül a következo általános tevékenységeket végzi:

1. Elosegíti az informatikai szabványok magyarországi bevezetését és terjesztését,

2. Nemzetközi kapcsolatokat és együttmuködést épít ki és tart fenn,

3. Kutatási és fejlesztési tevékenységeket végez és támogat élenjáró területek felderítésére, valamint vizsgálja az ígéretes új technológiai eredmények magyarországi bevezetésének lehetoségeit,

4. Segít az információs rendszerek általános minoségének emelésében

5. Aktuális tudást és információkat terjeszt oktatás, továbbképzés és kiadványok útján.

 

A fenti fobb feladatainak ellátásához és szükséges muködési feltételeinek megteremtéséhez az MTA Információtechnológiai Alapítvány hivatalosan engedélyezett módon szerzodéses munkákat végezhet.